nl en

Trammpolin®


Meniscus van de knie

De normale menisci in de knie zijn twee halvemaanvormige schijven, die bestaan uit kraakbeenachtig weefsel. De menisci bevinden zich tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Op doorsnede, loodrecht op het oppervlak zijn ze wigvormig. De menisci spelen een rol bij de gelijkmatige verdeling en overdracht van uw lichaamsgewicht over het gewricht en hebben een schokabsorberende (dempende) functie. Stabilisatie en smering van het kniegewricht zijn andere functies van de meniscus. Elke knie heeft twee menisci, een binnenste (mediale) meniscus en een buitenste (laterale) meniscus [1]. De binnenste en buitenste menisci verschillen van elkaar. De buitenste meniscus beslaat een groter oppervlak van het tibiaplateau, is breder en belangrijker voor gewichtsoverdracht (ongeveer 70%). De mediale meniscus biedt ongeveer 50% gewichtsoverdracht, is c-vormig, bevindt zich richting de binnenkant van de knie en is vaster gefixeerd en belangrijker voor de stabiliteit. Hierdoor is de mediale meniscus minder beweeglijk dan de laterale meniscus. Deze ongelijkheid in beweging is de reden waarom mediale meniscusletsels drie keer zo vaak voorkomen als laterale meniscusletsels. Dit was voor ATRO Medical de belangrijkste reden om te starten met de ontwikkeling van een mediale meniscusvervanging.

01_knie_frontaal.jpg?hash=333f68229f2de4c5

Meniscusletsels en behandelingsopties

Scheuren in de meniscus behoren tot de meest voorkomende knieletsels. Deze kunnen acuut zijn, wanneer de scheur het gevolg is van een trauma (geforceerde beweging of verdraaiing), of chronisch (degeneratief). Dit treedt gewoonlijk op bij oudere patiënten wanneer de meniscus geleidelijk aan is verzwakt en degeneratief is geworden, waardoor hij zijn mechanische eigenschappen en schokabsorberende functie verliest [2].

Wanneer er een scheur in de meniscus wordt vastgesteld, is de eerste vraag die we moeten stellen of deze scheur gehecht kan worden. Het type meniscusletsel, de grootte en de plaats bepalen of de chirurg de scheur kan repareren door hem te hechten. Als de meniscus niet gehecht kan worden, worden de gescheurde delen van de meniscus vaak verwijderd door middel van meniscectomie (gedeeltelijke of totale verwijdering van de meniscus). Hoewel een meniscectomie over het algemeen pijn vermindert en de kniefunctie onmiddellijk herstelt na de operatie, is het onderliggende probleem het niet meer toereikende meniscusweefsel dat de plaatselijke druk op het kraakbeen van het scheenbeen en het dijbeen verhoogt. Dit leidt tot afbraak van het kraakbeen en een groter risico op knieartrose en een toekomstige totale knievervanging [3].

05_meniscus_flapscheur.jpg?hash=c8cef8bda323dc53

Knieartrose is een chronische gewrichtsziekte die het gevolg is van afbraak en slijtage van gewrichtskraakbeen en uiteindelijk het onderliggende bot. Hierdoor wordt de natuurlijke schokdemping in het kniegewricht minder, wat leidt tot chronische gewrichtspijn, stijfheid en zwelling van de knie. Deze ziektesymptomen tasten het vermogen om te lopen en de algemene dagelijkse activiteiten van mensen ernstig aan.

02_knie_osteoarthritis.jpg?hash=511fc0d02aa72001

Op dit moment zijn de behandelingsopties voor kniepijn na meniscectomie beperkt tot vervanging met allogeen transplantaatweefsel (donormeniscus), een operatie om de stand van het onderbeen te veranderen (tibiakop osteotomie) en een totale knievervangingsoperatie. Bij donor menisci is gebleken dat ze de pijn succesvol verminderen en de kniefunctie verbeteren bij patiënten met meniscectomie. Ze zijn echter beperkt beschikbaar, en allogene transplantatie van de meniscus is over het algemeen beperkt voor patiënten jonger dan 50 jaar [4, 5]. Totale knievervangingsoperaties, waarbij een volledig metalen kniegewricht het natuurlijke kniegewricht vervangt, zijn alleen mogelijk bij patiënten met ernstige beschadinging van het gewrichtskraakbeen.  Door zijn beperkte duurzaamheid is totale kniegewrichtsvervanging meer geschikt voor oudere patiënten, omdat bij jongere patiënten dan later een revisieoperatie nodig is; dit is een complexere procedure met een grotere kans op complicaties [6]. Een meniscusimplantaat waardoor de knie van de patiënt intact blijft en een totale knievervanging zo lang mogelijk wordt uitgesteld, kan als alternatief dienen voor donor meniscus vervanging. 

De Trammpolin® meniscusprothese 

Het Trammpolin® meniscusprothesesysteem is een implantaatsysteem voor het mediale meniscuscompartiment. Het bestaat uit een meniscusimplantaat (de Trammpolin® meniscusprothese), twee fixatieschroeven om de hoorns van de meniscusprothese aan het tibiaplateau in de knie te bevestigen en chirurgische instrumenten om de operatie te vergemakkelijken en de juiste implantaatgrootte en positionering van de fixatieschroeven te bepalen.

08_Trammpolin_meniscus_prothese.jpg?hash=7ea0a1cb2b088389

De Trammpolin® meniscusprothese is een anatomisch gevormd, niet biologisch afbreekbaar polymeer meniscusimplantaat dat ontworpen is om de functie van de natuurlijke meniscus na te bootsen, en werkt als een schokdemper door adequate verdeling van belasting binnen het kniegewricht. De Trammpolin® meniscusprothese met de twee fixatieschroeven worden geïmplanteerd tijdens een kijkoperatie.

De Trammpolin® meniscusprothese is gemaakt van een polymeer van medische kwaliteit met uitstekende mechanische en wrijvingseigenschappen, waardoor hij belasting gelijkmatig verdeelt over het gewrichtskraakbeen en een schokabsorberende (dempende) functie heeft. Dit polymeer polycarbonaaturethaan (PCU) heeft een uitgebreide geschiedenis van veilig gebruik als orthopedisch, wervel en hartimplantaat. Na implantatie en revalidatie is de Trammpolin® meniscusprothese bedoeld om de chronische kniepijn te verlichten met volledige kniefunctionaliteit. De behandeling van meniscusletsels met een meniscusimplantaat kan een extra behandelingsoptie bieden aan patiënten met aanhoudende kniepijn na een mediale meniscusoperatie, naast het al beschikbare operatieve hechten van meniscusscheuren en de donormeniscus en stelt de noodzaak van een totale knievervanging uit. Trammpolin® meniscusprothese biedt een mogelijke oplossing voor patiënten die pijn in het kniegewricht hebben door verlies van de mediale meniscusfunctie, veroorzaakt door meniscectomie. Biomechanische modellen, computersimulaties en dierproeven lieten vergelijkbare biomechanische prestaties zien van Trammpolin® als een donormeniscus [7-12]

Kijk hier hoe de implantatieprocedure met Trammpolin® verloopt


AtroMedical

Relevante publicaties 

 1. Fox, AJ. et al., The human meniscus: a review of anatomy, function, injury, and advances in treatment. Clin. Anat, 2015. 28(2): p. 269-87.
 2. Vrancken, A.C., P. Buma, and T.G. van Tienen, Synthetic meniscus replacement: a review. Int. Orthop, 2013. 37(2): p 291-9.
 3. Englund, M. and L.S. Lohmander, Risk Factors for symptomatic knee osteoarthritis fifteen to twenty-two years after meniscectomy. Arthritis Rheum, 2004. 50(9): p. 2811-9.
 4. De Bruycker, M., P.C.M. Verdonk, and R.C. Verdonk, Meniscal allograft transplantation: a meta-analysis. SICOT J, 2017. 3: p. 33.
 5. Smith, N.A. et al., A pilot randomized trial of meniscal allograft transplantation versus personalized physiotherapy for patients with a symptomatic meniscal deficient knee compartment. Bone Joint J, 2018. 100-B(1): p. 56-63.
 6. Jasper, L.L. et al., Risk factors for revision of total knee arthroplasty: a scoping review. BMC Musculoskelet Disord, 2016. 17: p. 182.
 7. Khoshgoftar, M., et al., The sensitivity of cartilage contact pressures in the knee joint to the size and shape of an anatomically shaped meniscal implant. J Biomech, 2015. 48(8): p. 1427-35.
 8. Vrancken, A.C., et al., 3D geometry analysis of the medial meniscus--a statistical shape modeling approach. J Anat, 2014. 225(4): p. 395-402.
 9. Vrancken, A.C., et al., Functional biomechanical performance of a novel anatomically shaped polycarbonate urethane total meniscus replacement. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc, 2016. 24(5): p. 1485-94.
 10. Vrancken, A.C., et al., Short Term Evaluation of an Anatomically Shaped Polycarbonate Urethane Total Meniscus Replacement in a Goat Model. PLoS One, 2015. 10(7): p. e0133138.
 11. Vrancken, A.C.T., et al., In Vivo Performance of a Novel, Anatomically Shaped, Total Meniscal Prosthesis Made of Polycarbonate Urethane: A 12-Month Evaluation in Goats. Am J Sports Med, 2017. 45(12): p. 2824-2834.
 12. Vrancken, A.C.T., et al., Releasing the circumferential fixation of the medial meniscus does not affect its kinematics. The Knee, 2014. 21(6): p. 1033-1038.
Logo Copyright© 2022 - ATRO Medical
Privacy en Cookie Statement